CZYM SĄ KWASY AHA i BHA. ZASADY STOSOWANIA.

KWASY AHA i BHA. Co to jest i jak stosować?


Chyba wszyscy słyszeli o zawarciu kwsów w różnych środkach do pielęgnacji, ale nie każdy wie po co one potrzebne i jak prawidłowo je stosować. 

Najbardziej popularny i rozreklamowany kwas w kosmetologii - healuronowy. W reklamie brendów kosmetycznych nie raz mówiono o jego cudodziejnej właściwości nawilżenia i ,w sumie, to prawda, że każdy rodzaj cery mniej czy więcej tego nawilżenia potzrebuje.  O wiele mniej wiemy, natomiast o innych kwasach wykorzysytywanych w kosmetykach. Najczęściej ich rolą jest złuszczenie i regeneracja, ale czy są bezpieczne i potrzebne wszystkim?

AHA_BHA_kwasy_pielęgnacja

Najczęściej AHA i BHA kwasy można spotkać w składze tonerów czy też peelingów do skóry. Przykłady takich kosmetyków spotkasz w naszym profilu Instgram.

AHA-kwasy

AHA-kwasy (alfa-hydeoksykwasy) - to kwasy pochodzenia roślinnego lub zwierzącego coraz więcej wykorzystywane w kosmetologii. 
 Kosmetyki zawierające dany rodzaj kwasów przydadzą się osobom, które mają problem z plamami starczymi czy też posiadaczom suchej skóry

Kwas GLIKOLOWY

Kwas glikolowy rozpuszcza się w wodzie i nie może wnikać głęboko w skórę, więc górnej warstweie naskórka. Wśród właściwości kwasu glikolowego, warto wyróżnić, możliwość rozjaśnienia śladów po trądziku i pigmentacji, poprawy koloru i tekstury skóry oraz zmniejszenie zapaleń. 
 Kwas glikolowy działa jako środek złuszczający i ma dość łagodny wpływ. Nie oznacza to jesdnak, że każdy posiadacz wrażliwej cery może używać go w nieograniczonej iliości. Zawszw warto pamiętać o odpowiednim zawarciu kwasów w kosmetykach i zasadacj ich stosowania.

Kwas MLEKOWY

Dany rodzaj kwasu posiada właściwosci identyczne do glikolowego, natomiast ma niższy poziom pH, co pozwala bardziej delikatnie oczyścić wrażliwą i suchą cerę. Kwas mlekowy działa także jako przeciwutleniacz, co jest bardzo istotną jego zaletą. 

Kwas MIGDAŁOWY

Kwas migdałowy - najbezpieczniejszy z grupy AHA kwasów. Wiadomo, że wielkość cząsteczek kwasu migdałowego jest znacznie większa niż w przypadku innych alfa-hydrokwasów, więc złuszczanie skóry będzie powolne i łagodne. Warto wiedzieć, że środki o wysokim zawarciu daego kwasu mogą zwiększyć wydzielanie sebum, co jest zaletą dla suchej skury, natopiast może pogorzszyć sytuację w przypadku cery tłustej lub mieszanej.

BHA-kwasy

BHA czyli Beta-hydrokwasy różnia się od AHA-kwasów tym, że nie rozpuszczają się w wodzie, tylko  tłuszczu. Ich zaletą jest to, że wnikają głębiej w pory o oczyszczają skórę od znieczyszczeń. 
BHA kwasy nie są polecane do pielęgnacjo skóry wrażliwej i suchej, natomiast ulepszą stan cery tłustej czy mieszanej. 

Kwas SALICYLOWY

Najczęściej wykorxystywanym w kosmetykach a kwasów grupy BHA jest salicylowy. Kwas salicylowy  rozlicza produkcję sebum, rozpuszcza zaskórniki i pomaga w leczeniu trądziku. Wiadomo, że ma również działanie przeciwbakteryjne.